Vad gör Göteborgs Team- och Konståkningsklubb och varför behövs du?
Normalt arrangerar Göteborgs Team- och Konståkningsklubb (GTK) 2-3 tävlingar och ett par andra arrangemang som julshow, slinga eller liknande under ett verksamhetsår. Dessa tävlingar och aktiviteter är viktiga för klubben och medlemmarna. Det är ofta dessa aktiviteter som stimulerar de aktiva att lägga ner så mycket tid som de faktiskt gör. Och att på dessa aktiviteter få visa upp sig för nära och kära och få bekräftelse är fantastiskt motiverande och stärkande.
Alla tävlingar och aktiviteter är beroende av ideellt arbete i vår förening. Skulle vi behöva hyra in eller anställa för att få en sådant här arrangemang att fungera skulle det inte vara ekonomiskt försvarbart vilket i sin tur bidrar till ännu högre avgifter för alla medlemmar. Det är därför helt nödvändigt att ni föräldrar ställer upp för era barn och engagerar er på olika sätt för att allt skall kunna fungera.
Vad innebär detta för ditt barn?
Precis som inom alla idrottsliga verksamheter så innebär deltagandet inom föreningen en hel del för just ditt barn. Gemenskapen med andra barn med samma intresse, viktig motion som i dagsläget kanske inte är lika självklart som för 20 år sedan och så får ditt barn möjlighet att utmana sig själv och på så sätt stärka sitt självförtroende, för att nämna några.
Hur kan man då bidra?
Det kan man göra genom att t.ex. vara med i styrelsen, men detta kanske inte är för alla. Men att ingå i en arbetsgrupp det kan alla klara av. Eller om man känner att man bara kan göra punktinsatser så finns massor att bidra med.
Att vara funktionär på ett evenemang, baka till cafét, hjälpa till med lotterier, köp och sälj dagar, kanske är just du en klippa på att skriva texter, printa snygga reklamskyltar, ragga företag till sponsring, vara med som hjälpförälder på ett läger, laga en lunch vid tävling, dekorera på en show, köpa presenter till tränare, binda blommor, göra olika inköp.
Man kan utbilda sig inom klubben till tekniska funktionärer och tävlingsledare. Har du ett teknikintresse så finns det chans att vara ljudtekniker, datasupport, administratörer. Det finns massor med arbetsuppgifter.
Och om man är många som hjälper till så fungerar föreningen bättre.
Lite om våra tävlingar
GTK arrangerar egna tävlingar under säsongen, fördelade på System 1, System 2 och Slingatävling. Dessa tävlingar vänder sig till olika nivåer av åkare.
Vår System 2 tävling Askimstrofén, gick av stapeln den 16-17 november 2024 i Askims Ishall. I tävlingen deltar ca 140 åkare från hela distriktet. Alla är välkomna att komma och titta, har du en åkare som ännu inte tävlar på denna nivån är detta ett utmärkt tillfälle att komma och se vad nästa steg är.
Vår System 1 tävling Askimspiruetten arrangeras den 12-13 april 2025. På denna tävling kan alla nya tävlingsåkare visa vad de går för.
Vi arrangerar även Slingatävling, en förberedande tävlingsliknande aktivitet där de mer nyblivna åkarna tränar på att utföra vissa konståkningselekmen till musik på en begränsad del av isen.
GTK:s egna tävlingar ger ett viktigt bidrag till verksamheten
För att kunna genomföra dessa tävlingar är det en förutsättning att föräldrar blir engagerade i olika uppdrag och all hjälp är av betydelse. Det kan handla om café/lotteri, domaransvar eller tävlingssekretariat.
En viktig inkomstkälla för klubben är de startavgifter som andra klubbar betalar när de deltar i våra tävlingar samt den försäljning som bedrivs vid detta evenemang. Under en sådan här tävling behöver klubben ett antal funktionärer samt andra insatser runt omkring för att säkra tävlingens genomförande och ge sportsliga förutsättningar för de aktiva.
Intäkterna från tävlingarna går oavkortat till klubbens verksamhet och gör att vi kan hålla nere t.ex. terminsavgifterna. Tävlingarna är också viktigt tillfälle för våra konståkare att få tävlingsvana, särskilt som det för många åkare är mindre dramatiskt att gå på isen på hemmaklubben än på en annan klubbs arena.
Vad är det man som förälder får ut av att vara engagerad i en förening?
Dels får man insikt i hur föreningen och sporten fungerar. Man får möjligheten att kunna påverka. Man lär sig också mycket om sig själv och andra människor och framför allt samspelet mellan olika typer av människor. Man lär sig att bli lyhörd, att stå för sina åsikter och att möta andras åsikter. Man lär sig att visa hänsyn gentemot andra och också att våga ta för sig mer själv. Man lär sig att samarbeta i grupp och den sociala kompetensen samt förmågan att kommunicera stärks. Möjligheterna är oändliga.
Mycket av det man lär sig i ett föreningsliv är även sådant som man tar med sig i arbetslivet, både som ung och vuxen, och i relationen till andra människor som familj, släkt och vänner. Föreningslivet är helt enkelt en miljö för lärande och personlig utveckling.
Dessutom blir DITT barn glad av att DU som förälder är med dem på deras fritid.
Alla vi som jobbar i GTKs styrelse ställer upp utan någon som helst ersättning, och vi blir därför så otroligt glada när många andra föräldrar visar sitt engagemang. Alla timmar som vi tillsammans lägger ner är för våra åkares skull, och för att de ska få glädjen att fortsätta med idrotten de brinner för. I vår annars så digitala värld, är det fantastiskt uppfriskande med barn som vill träna, tävla och umgås med sina vänner utan att ständigt behöva vara uppkopplade.